Miten aloitat säästämisen?

Aloittaa voi vaikka laittamalla 10€ kuussa toiselle tilille. Onko tämä järkevää on eri asia. Ongelmaksi muodostuu pitkässä juoksussa se, että pankit ei enää anna säästötileille juurikaan mitään korkotuottoja ja inflaatio syö säästöjä käytännössä. Mutta tällä tavalla voi päästä alkuun, saada jotain sukan varteen.

Järjellä ajateltuna, viisainta on laittaa automaattisesti menemään joku X summa rahaa automaattisesti, esimerkiksi johonkin indeksi rahastoon. Indeksi rahastojen etu on yleensä halvat kulut. Pitää muistaa, että aina sijoittamiseen liittyy riski varojen menettämisestä. Mutta myös mahdollisuudet onnistumiseen ja tuottojen saamiseen on hyvät. Pienillä kuluilla on merkitystä pitkässä juoksussa paljon.

Näin pääset alkuun:

  1. Valitse välittäjä: esim. OP, Nordea, Nordnet, s-pankki jne…
  2. avaa Arvo-osuustili
  3. luo kk säästösopimus (yleensä onnistuu hyvin helposti)

Tättärää ja tämän jälkeen pystyt alkamaan ostamaan osuuksia rahastoista, osakkeita jne. Aina kannattaa perehtyä rahastoissa avaintieto esitteisiin. Siinä on kerrottu miten ja mihin ja minkä verran kuluja tulee.

Tässä esimerkkejä nordnetin rahastoista:

Nordnetissä taitaa olla 15€ minimi mitä rahastoon pystyy vähimmillään laittaa. OP monessa rahastossa on minimi summa 0,01€ Näistä kaikista löytyy tiedot hyvin helposti välittäjän tiedoista.

Tässä esimerkki OP-Amerikka indeksi rahastosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *